تشریح الزامات سیستم مدیریت کیفیت در مدیریت شایستگی و پیشرفت افراد (ISO 10015: 2019)

 

دوره آموزشی تشریح الزامات و مستند سازی سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای (ISO 45001 : 2018) با مدرک بین المللی - HSE Arya

 

مقدمه

این اﺳﺘﺎﻧﺪارد ﮐـﻪ ﻧﺨﺴـﺘﯿﻦ ﺑـﺎر در ﺳﺎل 1382 ﺗﺪوﯾﻦ و ﻣﻨﺘﺸﺮ ﺷﺪ، ﺑﺮ اﺳﺎس ﭘﯿﺸﻨﻬﺎدﻫﺎی درﯾﺎﻓﺘﯽ و ﺑﺮرﺳﯽ و ﺗﺄﯾﯿﺪ ﮐﻤﯿﺴﯿﻮنﻫﺎی ﻣﺮﺑـﻮط ﺑـﺮ ﻣﺒﻨﺎی ﭘﺬﯾﺮش اﺳﺘﺎﻧﺪاردﻫﺎی ﺑﯿﻦ اﻟﻤﻠﻠﯽ/ﻣﻨﻄﻘﻪ ای ﺑﻪﻋﻨﻮان اﺳﺘﺎﻧﺪارد ﻣﻠﯽ اﯾﺮان ﺑﻪ روش اﺷﺎره ﺷﺪه در ﻣـﻮرد اﻟﻒ، ﺑﻨﺪ 7، اﺳﺘﺎﻧﺪارد ﻣﻠﯽ اﯾﺮان ﺷﻤﺎره 5 ﺑﺮای اوﻟﯿﻦ ﺑﺎر ﻣﻮرد ﺗﺠﺪﯾﺪ ﻧﻈﺮ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ و در دوﯾﺴﺖ و ﭘﻨﺠـﺎه و ﻫﻔﺘﻤﯿﻦ اﺟﻼﺳﯿﻪ ﮐﻤﯿﺘﮥ ﻣﻠﯽ اﺳـﺘﺎﻧﺪارد ﻣـﺪﯾﺮﯾﺖ ﮐﯿﻔﯿـﺖ ﻣـﻮرخ  1399/09/18 ﺗﺼـﻮﯾﺐ ﺷـﺪ. اﯾﻨـﮏ اﯾـن اﺳﺘﺎﻧﺪارد ﺑﻪ اﺳﺘﻨﺎد ﺑﻨﺪ ﯾﮏ ﻣﺎدة 3 ﻗﺎﻧﻮن اﺻﻼح ﻗﻮاﻧﯿﻦ و ﻣﻘـﺮرات ﻣﺆﺳﺴـﻪ اﺳـﺘﺎﻧﺪارد و ﺗﺤﻘﯿﻘـﺎت ﺻـﻨﻌﺘﯽ اﯾﺮان، ﻣﺼﻮب ﺑﻬﻤﻦ ﻣﺎه 1371، ﺑﻪ ﻋﻨﻮان اﺳﺘﺎﻧﺪارد ﻣﻠﯽ اﯾﺮان ﻣﻨﺘﺸﺮ ﻣﯽ ﺷﻮد.

 

اﯾﻦ اﺳﺘﺎﻧﺪارد ﺟﺎﯾﮕﺰﯾﻦ اﺳﺘﺎﻧﺪارد ﻣﻠﯽ اﯾﺮان ﺷﻤﺎره 10015 : ﺳﺎل 1382 ﻣﯽﺷﻮد.

 

 

ایزو 10015 چیست؟

امروزه با گذر از عصر صنعت و اطلاعات و ورود به عصر دانش، با توجه به سرعت تغییر تکنولوژی‌ها و سیستم‌های کاری سازمان‌ها، استفاده از فرآیند آموزش و استاندارد ایزو 10015، قوی‌ترین ابزاری است که می‌تواند راهگشای سازمان‌ها جهت حضور و بقاء در عرصه بازارهای رقابتی باشد. اما افزایش کمی نفر و ساعت آموزش در برگزاری دوره‌های مختلف آموزشی، به‌تنهایی نمی‌تواند نشانگر کیفیت و به‌کاربستن آموزش‌های فراگرفته‌ شده در سازمان باشد، بلکه اثربخشی آموزش استاندارد ایزو 10015 است که می‌تواند شاهدی دال بر ضمانت اجرایی دوره‌های آموزشی باشد. استقرار فرآیند آموزش بر اساس استاندارد ISO 10015 می‌تواند موثرترین راه در خصوص پایش و اندازه‌گیری اثر بخشی فرآیند آموزش بر اساس استاندارد آموزشی 10015 باشد. امروزه برای ارائه خدمات آموزشی ، انواع استانداردهای آموزشی در نظر گرفته شده است که نقش پر رنگی در جهت دستیابی به اهداف سازمان ها را ایفا می کنند.

اجرای اثربخش سیستم مدیریت آموزش و تخصیص گواهینامه ایزو 10015، نیازمند تعهد مدیریت، تعهد افراد تحت آموزش و در نهایت تعهد آموزش‌دهندگان است. با استفاده از راهنمای موجود در استاندارد ISO 10015، سازمان‌ها علاوه‌بر رفع نیازمندی، در مسیر تحقق یک سازمان یادگیرنده حرکت می‌کنند. امروزه مبحث استانداردسازی آموزش از طریق استاندارد آموزش 10015، با توجه به سرمایه‌گذاری کلان موسسات، سازمان‌ها و شرکت‌های خصوصی و دولتی بر امر آموزش، یکی از ضروریات است. در این استاندارد که به‌حق یکی از منحصربه‌فردترین استانداردها در زمینه آموزش است، دنیایی از مفاهیم و مطالب آموزشی نهفته است. استاندارد ISO 10015 و دریافت ISO 10015، برای ایجاد، اجرا و نگهداری فرآیند آموزشی سازمان‌ها، شرکت‌ها و موسسات بسیار اثربخش خواهد بود.

استاندارد ایزو 10015 با تکیه بر مدیریت کیفیت- رهنمودهای مربوط به مدیریت شایستگی و توسعه افراد، دستورالعمل‌هایی در جهت ایجاد، پیاده‌سازی، حفظ و بهبود سیستم‌های مدیریت شایستگی و پیشرفت کارکنان ارائه می‌دهد تا بر نتایج حاصل از انطباق محصولات، خدمات، نیازها و انتظارات ذینفعان ذیربط تأثیر مثبت بگذارد. استاندارد آموزشی 10015، صرف‌نظر از نوع و اندازه، در کلیه سازمان‌ها قابل اجرا است. این امر الزامات مربوط به خانواده ISO 9000 یا استانداردهای دیگر را اضافه یا تغییر نمی‌دهد.

آخرین ورژن استاندارد ایزو 10015، در سال ۲۰۱۹ منتشر شده است. در این نسخه از استاندارد آموزش 10015، الزامات از نظر فنی اصلاح، لغو و جایگزین شده‌اند. تغییرات اصلی در مقایسه با نسخه قبلی (در سال 1999) به شرح زیر است: استاندارد ISO 10015 با خانواده ایزو 9000 هماهنگ شده است، به منظور پشتیبانی از سازمانی که نیازهای شایستگی خود را در فواصل زمانی برنامه‌ریزی‌شده تعیین کند، به‌روز شده است. مدیریت شایستگی در نسخه آخر استاندارد آموزشی 10015 بیشتر توضیح داده شده است.

حضور افراد برای سازمان‌ها امری ضروری است و عملکرد سازمانی به نحوه استفاده از شایستگی‌های افراد در محل کار بستگی دارد. دریافت گواهینامه ISO 10015، مدیریت شایستگی و پیشرفت افراد در سطح سازمانی، تیمی، گروهی و فردی برای موفقیت سازمان‌ها ضروری است. مدیریت صلاحیت و پیشرفت افراد دو ساختار مرتبط و جدایی‌ناپذیر هستند: پیشرفت افراد بخشی از مدیریت شایستگی است و افراد شایسته به پیشرفت نیاز دارند.

به‌کارگیری فرآیندهای برنامه‌ریزی شده و منظم برای مدیریت صلاحیت و پیشرفت افراد، کمک شایانی به سازمان‌ها می‌کند تا بتوانند توانایی‌های خود را بهبود ببخشند، مسیر استراتژیک خود را برآورده و به نتایج مورد نظر برسند. استاندارد آموزش 10015 و مدیریت شایستگی، در افزایش توانایی‌های سازمان، ایجاد و ارائه ارزش، از اهمیت به‌سزایی برخوردار است. اصول مدیریت کیفیت، بر اهمیت کارکنان لایق و فرهنگی که موجب رشد و پیشرفت بیش‌تر می‌شود، تاکید می‌کند.

سند استاندارد ISO 10015، در هنگام پرداختن به مسائل مربوط به مدیریت صلاحیت و پیشرفت افراد، راهنمایی‌های لازم را برای کمک به سازمان‌ها و پرسنل ارائه می‌دهد.

 

مخاطبان دوره ISO 10015:

  • مدیران و کارشناسان آموزش و توسعه منابع انسانی
  • مدیران و کارشناسان اداری و منابع انسانی
  • مشاوران حوزه منابع انسانی

 

ایزو چیست؟

ایزو یک سازمان بین المللی و مخفف کلمه International Organization for Standardization است که وظیفه آن تدوین استانداردهای بین المللی با توجه به خواست و شرایط قانونی همه کشورها و با هدف یکپارچه سازی فرآیندها می باشد. این سازمان متشکل از موسسات استاندارد ملی 157 کشور در سراسر دنیا می باشد و مرکز اصلی آن درشهر ژنو سوییس است و مسئولیت هماهنگی مراکز مختلف را برعهده دارد.

 

ارتباط ایزو 10015 با سایر استانداردها:

اﺻﻮل ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﮐﯿﻔﯿﺖ زﯾﺮ ﺑﻨﺎی اﺳﺘﺎﻧﺪاردﻫﺎی ﺳﺮی ISO 9000 ) ﺷﺎﻣﻞ اﺳﺘﺎﻧﺪاردﻫﺎیISO 10001  تا ( ISO 10019 ﺑﺮ اﻫﻤﯿﺖ اﻓﺮاد ﺷﺎﯾﺴﺘﻪ و اﯾﺠﺎد ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ ﮐﻪ زﻣﯿﻨﻪﺳﺎز رﺷﺪ و ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺑﯿﺸﺘﺮی اﺳﺖ، ﺗﺄﮐﯿﺪ ﻣﯽﮐﻨﺪ.

اﯾﻦ اﺳﺘﺎﻧﺪارد ﺑﺮای ﮐﻤﮏ ﺑﻪ ﺳﺎزﻣﺎنﻫﺎ و اﻓﺮاد آنﻫﺎ ﻫﻨﮕﺎم ﭘﺮداﺧﺘﻦ ﺑﻪ ﻣﺴﺎﺋﻞ ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺷﺎﯾﺴﺘﮕﯽ و ﭘﯿﺸﺮﻓﺖ اﻓﺮاد، راﻫﻨﻤﺎﯾﯽ اراﺋﻪ ﻣﯽﮐﻨﺪ. ﻣﻤﮑﻦ اﺳﺖ ﻫﺮ زﻣﺎﻧﯽ ﮐﻪ در اﺳﺘﺎﻧﺪاردﻫﺎی ﺳﺮی  ISO 9000 از ﺳﯿﺴﺘﻢﻫﺎی ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﮐﯿﻔﯿﺖ، ﯾﺎ ﻫﺮ اﺳﺘﺎﻧﺪارد دﯾﮕﺮ ﺳﯿﺴﺘﻢﻫﺎی ﻣﺪﯾﺮﯾﺘﯽ ﻧﻈﯿﺮ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ رﯾﺴﮏ، ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ زﯾﺴﺖﻣﺤﯿﻄﯽ، در ﺗﻔﺴﯿﺮ ارﺟﺎﻋﺎت ﺑﻪ اﻓﺮاد ﺷﺎﯾﺴﺘﻪ/ ﺗﻮﺳﻌﻪﯾﺎﻓﺘﻪ ﻧﯿﺎز ﺑﻪ راﻫﻨﻤﺎﯾﯽ ﺑﺎﺷﺪ، اﯾﻦ اﺳﺘﺎﻧﺪارد ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻗﺮار ﮔﯿﺮد.

 

سرفصل های دوره:

1- ﻫﺪف و داﻣﻨﻪ ﮐﺎرﺑﺮد:

ﻫﺪف از ﺗﺪوﯾﻦ اﯾﻦ اﺳﺘﺎﻧﺪارد، اراﺋﻪ راﻫﻨﻤﺎﯾﯽﻫﺎﯾﯽ ﺑﺮای ﯾﮏ ﺳﺎزﻣﺎن ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﭘﺎﯾﻪﮔﺬاری، اﺟﺮا، ﻧﮕﻬﺪاری و ﺑﻬﺒﻮد ﺳﯿﺴﺘﻢﻫﺎی ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺷﺎﯾﺴﺘﮕﯽ و ﭘﯿﺸﺮﻓﺖ اﻓﺮاد ﺟﻬﺖ ﺗﺄﺛﯿﺮ ﻣﺜﺒﺖ ﺑﺮ ﺑﺮوﻧﺪادﻫﺎی ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ اﻧﻄﺒﺎق ﮐﺎﻻﻫﺎ و ﺧﺪﻣﺎت، ﻧﯿﺎزﻫﺎ و اﻧﺘﻈﺎرات ﻃﺮفﻫﺎی ذیﻧﻔﻊ ﻣﺮﺗﺒﻂ ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ.

 

 

2- ﻣﺮاﺟﻊ اﻟﺰامی:

در ﻣﺮاﺟﻊ زﯾﺮ ﺿﻮاﺑﻄﯽ وﺟﻮد دارد ﮐﻪ در ﻣﺘﻦ اﯾﻦ اﺳﺘﺎﻧﺪارد ﺑﻪ ﺻﻮرت اﻟﺰاﻣﯽ ﺑﻪ آنﻫﺎ ارﺟﺎع داده ﺷﺪه اﺳـﺖ.  ﺑﺪﯾﻦﺗﺮﺗﯿﺐ، آن ﺿﻮاﺑﻂ ﺟﺰﺋﯽ از اﯾﻦ اﺳﺘﺎﻧﺪارد ﻣﺤﺴﻮب ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ.

 

3- اﺻﻄﻼﺣﺎت و ﺗﻌﺎریف:

در این بخش، اصطلاحات و تعاریف مورد نظر در این استاندارد معرفی و تشریح می شوند.

 

4- ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ شایستگی:

این بخش شامل زیرفصل های کلیات، تعیین نیازهای شایستگی، شایستگی سازمانی، شایستگی تیم یا گروه، شایستگی فردی، و همچنین ارزیابی شایستگی فعلی و نیازهای توسعه می باشد.

 

 

5- ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺷﺎﯾﺴﺘﮕﯽ و ﭘﯿﺸﺮﻓﺖ افراد:

این بخش شامل زیرفصل های کلیات، ﻃﺮحرﯾﺰی، ﺳﺎﺧﺘﺎر ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ، اﻗﺪاﻣﺎت، ﻧﻘﺶﻫﺎ و ﻣﺴﺌﻮﻟﯿﺖﻫﺎ، ارزﺷﯿﺎﺑﯽ ﺗﺎﺛﯿﺮ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺷﺎﯾﺴﺘﮕﯽ و ﭘﯿﺸﺮﻓت افراد، ارزﺷﯿﺎﺑﯽ در ﯾﮏ ﺳﻄﺢ ﺳﺎزﻣﺎﻧﯽ، ﺗﯿﻤﯽ، ﮔﺮوﻫﯽ ﯾﺎ ﻓﺮدی، و ﺗﻌﯿﯿﻦ ﻧﯿﺎزﻫﺎی آﺗﯽ ﺷﺎﯾﺴﺘﮕﯽ و ﭘﯿﺸﺮﻓﺖ اﻓﺮاد می باشد.

 

 

جهت دسترسی به سایر دوره های غیرحضوری HSE Arya اینجا کلیک نمایید

 

 

درباره ما | حریم خصوصی | ثبت شکایت | قوانین سایت

تمامی حقوق این سایت متعلق به HSEARYA می‌باشد.

Designed by TAMDATA

بالا