حفاظت و ایمنی در کارگاه های سد سازی

 

دوره آموزشی حفاظت و ایمنی در کارگاه های سد سازی (Safety in Dam Construction Sites) با اعطای گواهینامه پایان دوره معتبر (Noise Control) با اعطای گواهینامه پایان دوره معتبر

 

ایمنی در کارگاه سدسازی چیست؟

فعالیت های اجتماعی بسیار متنوع است و هرکدام شرایط و آیین نامه های ویژه ای دارد. کارگاه های سدسازی را می توان ازجمله کارگاه های بزرگی دانست که بسیاری از فعالیت ها را درقالب کارگاه های کوچکتر در خود جای دهد. سد‌ها عموماً بدلیل تكنولوژی و پیچیدگی كار از جمله پروژه‌های عمرانی بزرگ مطرح در سطح جهانی هستند كه معمو‌لاً گروه خاصی از افراد متخصص فنی و با سابقه و همچنین علاقمند را برای مسائل اجرایی و نیز نظارت به خود جذب می‌كنند‌. در کارگاه های سدسازی به علت کثرت تعداد نفرات علاوه بر مسایل ایمنی، مسایل بهداشت فردی نیز جایگاه ویژه ای دارد. پیش نویس استاندارد دستورالعمل حفاظت و ایمنی درکارگاه های سدسازی نخستین بار در سال 1374 با قالب و محتوایی متفاوت به تصویب رسید. امروزه با توجه به تعداد زیاد كارگاه‌های اجرایی در كشور و گسترش روز افزون صنعت ساختمان‌، توجه به مسائل ایمنی و حفاظت كارگاه‌ها به خصوص كارگاه‌های بزرگ سد سازی نیز بیشتر شده است‌. كسب تجربه در زمینه اجرای ایمن كار بسیار حائز اهمیت بوده و توجه مدیران كارگاه‌ها را به خود جلب نموده است‌.

 

مخاطبان دوره حفاظت و ایمنی در کارگاه های سدسازی

1- مدیران کارگاه های سدسازی

2- کارشناسان و مسئولین ایمنی کارگاه های سدسازی

3- علاقه مندان و دانشجویان رشته های ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE)

 

 

سرفصل دوره حفاظت و ایمنی در کارگاه های سدسازی

1- سازمان اداری کار به لحاظ تامین ایمنی و مسئولیت ها

برای امر مهم تامین ایمنی کارگاه های سد سازی باتوجه به گستردگی و تنوع کار، تنوع احتمالی پیمانکاران، وجود تعداد پیمانکاران زیاد دست دوم و فراوانی کارهای پرمخاطره لازم است این مهم تحت یک نظام تعریف شده و مشخص به انجام برسد. دراین نظام مسئولین تامین ایمنی، روابط آنها با یکدیگر، شرح وظایف و چگونگی اجرای کارها تعریف خواهد شد.

 

2- تمهیدات کلی

تمهیدات کلی کارگاه های سدسازی شامل حصار کشی، راه های دسترسی، کمک های اولیه، گواهی معاینه، بهداشت، مخازن، سکوهای کاری و ... می باشد. که هرکدام دستورالعمل های خاص خود را دارد و با توجه به شرایط کارگاهی، کارگاه های سدسازی تعریف شده است.

 

3- بهداشت کار

این بخش شامل دستورالعمل های بخش های همچون محل تامین، ظروف آب، سرویس بهداشتی، سطل زباله، غذاخوری، خوابگاه ها، دفع حشرات و... می باشد.

 

4- وسایل حفاظت فردی

وسایل حفاظت ازسر، حفاظت از چشم و صورت، حفاظت تنفسی، حفاظت گوش، حفاظت از پوست و... می باشد. که شامل های دستورالعملهای خاص در کارگاه های سدسازی می باشد.

 

5- تابلوها، علایم وموانع

علایم خطر، علایم احتیاط، علایم ایمنی و آتشنشانی و... از جمله علایمی می باشند که در کارگاه های سدسازی مورد استفاده قرارمی گیرند و بخش مهمی از ایمنی کارگاه های سدسازی را تشکیل می دهند که باید توجه خاصی به آنها شود.

 

6- ایمنی انبارها

ازجمله موارد ایمنی که در انبارها باید مورد توجه قرارگیرد شامل:

- انبار کردن هرگونه مواد سوختی و آتش زا در فاصله کمتر از 3متر از ساختمان مجاور ممنوع است.

- مصالح کیسه ای، تیرآهن و یا هرگونه مصالح در انبارهای روباز نباید با استفاده از جرثقیل بالاکشیده شوند.

- در انبار روباز،وسایل اطفاء حریق باید پیش بینی شود و فاصله آنها تا محل انبار مواد سوختی یا اتش زا نباید بیش از30 متر باشد.

 

7- پیشگیری و اطفاء حریق

این فصل الزامات موردنیاز کارگاه های سدسازی را دربرمیگیرد. ازجمله: پیشگیری از آتش سوزی، سوزاندن زباله در کارگاه، وسایل گرم کننده موقت و... می باشد.

 

8- کارهای برقی

در این بخش الزامات لازم بخش های همچون حفاظت کارکنان، سیم کشی موقت، حفاظت در برابر شدت جریان اضافی و قطع، اتصال زمین، محل های خطرناک و... می باشد که به تفضیل دستورالعملهای لازم و نکات ایمنی انها اورده شده است.

 

9- داربست بندی

فراهم آوردن انواع داربست ها، طبقات مربوط به ان و نیز ساخت بسترهای موقت جهت کارگران شاغل به کار برای محل هایی که کارکردن در آنجا با زمین یا سطحی محکم و ایمن دارای فاصله می باشد، مستلزم رعایت دستورالعملهای خاصی است که در این فصل به تفضیل بیان شده است.

 

10- نردبان ها، پلکان ها و راهروهای شیبدار

به غیر از محل هایی که درآنجا از پلکان موقت و دائمی، راهروهای شیبدار، آسانسور و یا راه های عبوری استفاده می شود و میتوان از نردبان طبق شرایط و الزامات مندرج که در این فصل بیان شده است به عنوان دسترسی به ارتفاع استفاده کرد.

 

11- ابزار

ابزارهای بادی، ابزارهای سنگ زنی، ابزارهای هیدرولیکی، بالابرنده ها و وینچ دستی از جمله وسایلی هستند که در کارگاه های ساختمانی مورد استفاده قرارمی گیرند، که در این بخش الزامات آن بیان شده است.

 

12- حمل و نقل وسایل نقلیه و وسایل متحرک

عوامل بروز حوادث در این بخش مثل هرنوع کاردیگری 4 عامل نیروی انسانی، ماشین الات و ابزارکار، محیط و سیستم مدیریت کار است که به ترتیب دراین مورد عبارتند از رانندگان، وسایل نقلیه، جاده ها و سازمان بخش نقلیه و مقررات حاکم برسیسیتم می باشد. بناربراین هرگونه اقدام، برنامه و یا فعالیتی درجهت تامین ایمنی و جلوگیری ازحوادث باید معطوف این 4 عامل باشد که در این فصل به توضیح ان پرداخته شده است.

 

13- جوشکاری و برشکاری

ابزار، تجهیزات و عملیات جوشکاری و برشکاری باید علاوه بر تطابق با استانداردها با توصیه های خاص کارگاه های سدسازی که در این فصل آمده است نیز هماهنگی داشته باشند. ازجمله موارد ذکرشده در این بخش شامل توصیه های ایمنی جوشکاری و برشکاری با گاز، قوس الکتریکی و... میباشد.

 

14- حفاری در فضای باز

الزامات ویژه حفر ترانشه، دیواره قائم پی سازه ها، فرازبندها و ... می باشد که در این قسمت با دستورالعمل های آن اشنا می شویم.

 

15- تونلها، مغارها و شفت ها

ازجمله موارد مهمی که در این بخش مورد بررسی قرارمی گیرد شامل: آمادگی و واکنش در شرایط اضطراری، تهویه، کیفیت هوا، کنترل گردوغبار، کنترل صدا، جلوگیری از اتش سوزی و... می باشد.

 

16- آتشکاری

در این فصل به بررسی حمل مواد منفجره، رادیو و امواج الکترومغناطیس، حمل مواد منفجره در تونل ها و شفت ها، انبارکردن مواد منفجره، خرج گذاری و... پرداخته می شود و توصیه ها و دستورالعمل های آن آورده شده است.

 

17- سازه های بتنی و قالب بندی

در این بخش به بررسی مواردی همچون: تجهیزات کارگاهی، فولاد آرماتور، آماده سازی سطوح بتن، قالب بندی و چوب بست، شمعک های قایم، قالب های لغزان بالارو و همچنین سایر بخش های سازی های بتنی مورد بحث قرارگرفته است.

 

 

 

جهت مشاهده سایر دوره ها کلیک نمایید

 

درباره ما | حریم خصوصی | ثبت شکایت | قوانین سایت

تمامی حقوق این سایت متعلق به HSEARYA می‌باشد.

Designed by TAMDATA

بالا